info@festadelvi.cat     977421278     Del 28 al 30 d’Octubre de 2016

Presentació

Presentació de La Festa del Vi a Gandesa

La Festa del Vi a Gandesa té el seu origen en la proposta d’un dels socis – ja grans- de la Societat Unió Gandesana, qui somiava en un acte popular de reconeixement a la pagesia.  Amb això, el 6 de novembre de 1988 va veure la llum a Gandesa la I Festa del Vi, amb el dinar popular de “la Clotxa” com a activitat destacada.

La bona acollida d’aquesta idea, l’esforç i col·laboració de gandesans i gandesanes, i – a sorpresa dels organitzadors – l’èxit de la primera edició va donar pas a l’establiment de lligams entre la Societat Unió Gandesana, l’Ajuntament de Gandesa i el Celler Cooperatiu Gandesa. Amb els anys es va consolidar una Comissió Organitzadora de la Festa del Vi, formada per totes tres entitats i amb la col·laboració tècnica del Consell Regulador de la DO “Terra Alta”. L’esdeveniment també compta amb el recolzament de diverses entitats públiques i empreses privades, i en especial de molts dels productors dels vins DO “Terra Alta” que anualment participen en la Mostra de Vins del certamen.

Avui, La Festa del Vi a Gandesa és un esdeveniment cultural totalment consolidat i l’aparador dels vins a peu de territori més important de la regió. La Festa del Vi ha aconseguit situar-se com a referència dins del món de la cultura del vi a Catalunya pel que sense cap dubte, durant la seva celebració, Gandesa es punt de visita obligada per tots aquells que volen gaudir dels nostres vins, del nostre entorn i de la nostra gent.

Un brindis per la Festa del Vi de Gandesa 2015

Benvolguts amics i benvolgudes amigues,

Ens trobem davant de la 28a edició de la Festa del Vi a Gandesa, el gran aparador anual que ens mostra el potencial vinícola de la Terra Alta. Aquest certamen, al llarg dels seus 28 anys de vida, ha sigut testimoni d’excepció de l’evolució positiva i dels canvis profunds que ha experimentat el sector del vi a la comarca.

La situació actual dels nostres vins no ha sigut fruit de la casualitat, ja que al darrere hi ha el treball de moltes generacions passades i presents de pagesos, que durant anys i anys s’han dedicat en cos i ànima a la terra per fer d’aquest treball una oportunitat. Aquesta dedicació, juntament amb l’esforç i la professionalitat dels nostres cellers, ha fet possible l’elaboració d’un producte de qualitat, cada cop més valorat pel consumidor.

També hem de subratllar i posar en valor l’encertada estratègia de promoció que s’ha aplicat als vins de la Terra Alta, molt encaminada a prestigiar la nostra varietat autòctona, la garnatxa, amb la qual cosa s’ha aconseguit singularitzar i diferenciar el nostres vins respecte al d’altres zones productores.

Gràcies a aquest conjunt de factors, avui en dia comptem amb un sector vinícola enfortit i preparat per competir en els mercats més exigents, amb un prestigi creixent, avalat per premis i qualificacions excel·lents assolits en diversos certàmens nacionals i internacionals. I és que en el cas del vi de la DO Terra Alta es fa bona aquella sentència que diu “la vida no es fa més fàcil, ets tu qui és fa més fort”.

Tot plegat ens ha de permetre ser ambiciosos i mirar més enllà de la nostra comarca. Hem d’aprofitar la molt bona carta de presentació que té avui la DOTerra Alta en el sector per a aspirar a aconseguir noves fites, com pot ser la consecució de l’organització del Concurs Mundial de Garnatxes, un esdeveniment de caire internacional.

Ens hem de sentir orgullosos del potencial que tenim i hem de continuar treballant conjuntament, el sector public i el privat, per consolidar aquesta estratègia de futur. La Festa del Vi a Gandesa és un bon exemple del que podem aconseguir treballant tots plegats amb un objectiu comú.

Us animo a visitar i a gaudir plenament de la Festa del Vi a Gandesa, el lloc ideal per degustar el nostres vins i per conèixer les persones que els fan possibles.

Carles Luz i Muñoz

Alcalde de Gandesa

28a Festa del Vi Gandesa

Fa pocs mesos , fou elegit com a nou president de la DO Terra Alta, i la primera sensació que vaig tenir , es d’una gran alegria per la confiança que hem dipositaren els cellers i pagesos de la Terra Alta, però a la mateixa vegada una sensació de pànic, per la gran importància i rellevància que aquesta institució representa a la nostra comarca.

Una DO, que a diferència d’altres , representa el primer motor econòmic de la nostra comarca i un nexe d`unió i dinamitzador del territori . Amb 1.255 viticultors inscrits dels 12 pobles de la Terra Alta, amb 6.000 Ha de vinya , 49 cellers elaboradors , amb un valor patrimonial, cultural, històric, paisatgístic i de comunicació i difusió de la nostra comarca incalculable. Set  milions d’ ampolles , surten cada any, a més de 60 països , rebent cada cop més , premis nacionals i internacionals de gran importància, situant l Terra Alta al mapa mundial  i contribuint a la expansió i la millora dels actius agroalimentaris, turístics, hotelers, de la restauració i negocis en general de casa nostra.

Una DO, amb identitat pròpia.  Una DO amb un clima, un terrer i unes varietats tan arrelades com la Garnatxa Negra, la Garnatxa Peluda, la Carinyena, el Morenillo i sobretot; la Garnatxa Blanca, punta de llança i símbol d’identitat del territori, on un terç de la producció mundial es fa a la nostra comarca.

I el més important de tot:  les persones que hi vivim, treballem , gaudim i ens estimem la nostra terra, fem el cupatge perfecte dels vins amb DO Terra Alta.

Benvolguts  amics i amigues, terraltins i terraltines i en especial, a la gent de fora que ens visita us donem la benvinguda a la millor regió vitivinícola d’Espanya i una de les 5 millors del Món. Us animo a degustar els nostres magnífics vins, visitar les nostres vinyes, els nostres cellers,les nostres viles, les muntanyes i els rius, tasteu els nostres menjars i dormiu amb la tranquil·litat de la Terra Alta.

Benvinguts a casa nostra!!!

Joan Arrufí Peig

President de la DO Terra Alta

FESTA DEL VI DE GANDESA 2015

En aquests darrers 4 anys he tingut l’honor d’adreçar-me a vosaltres amb motiu de la Festa del Vi de Gandesa. He tingut l’enorme sort de participar-hi i he pogut comprovar que aquests tipus de festes conserven una funció social que hem de recolzar. En elles s’hi veu el treball col·lectiu, la solidaritat, l’esperit de pertinença, la família, els records i també els auguris. És per això que quan arriba la Festa del Vi a Gandesa, ens envaeix una sensació especial d’alegria i, alhora, d’orgull.

Els signes d’identitat d’un poble com és la Festa del Vi es mantenen més vius que mai a Gandesa. Actualment, el sector vitivinícola català es troba en el millor moment de la seva història i amb una estructura molt sòlida. A Gandesa, a la Terra Alta,  la varietat de raïm més emblemàtica i tradicional, la Garnatxa, assoleix també tota la seva plenitud i excel·lència.

Vull agrair-vos efusivament la participació de totes les entitats que ajuden que la Festa del Vi  sigui la gran festa que és, i de manera molt especial, com sempre, a tots els cellers elaboradors i els viticultors de la Terra Alta per la gran feina que dia rere dia estan duent a terme.

Us convido a viure plenament la gran festa de Gandesa, gaudim-la: molt bona Festa del Vi!

Jordi Bort Ferrando

Director General de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)