info@festadelvi.cat     977421278     Del 2 al 4 de Novembre de 2018

Presentació

Presentació de La Festa del Vi a Gandesa

La Festa del Vi a Gandesa té el seu origen en la proposta d’un dels socis – ja grans- de la Societat Unió Gandesana, qui somiava en un acte popular de reconeixement a la pagesia.  Amb això, el 6 de novembre de 1988 va veure la llum a Gandesa la I Festa del Vi, amb el dinar popular de “la Clotxa” com a activitat destacada.

La bona acollida d’aquesta idea, l’esforç i col·laboració de gandesans i gandesanes, i – a sorpresa dels organitzadors – l’èxit de la primera edició va donar pas a l’establiment de lligams entre la Societat Unió Gandesana, l’Ajuntament de Gandesa i el Celler Cooperatiu Gandesa. Amb els anys es va consolidar una Comissió Organitzadora de la Festa del Vi, formada per totes tres entitats i amb la col·laboració tècnica del Consell Regulador de la DO “Terra Alta”. L’esdeveniment també compta amb el recolzament de diverses entitats públiques i empreses privades, i en especial de molts dels productors dels vins DO “Terra Alta” que anualment participen en la Mostra de Vins del certamen.

Avui, La Festa del Vi a Gandesa és un esdeveniment cultural totalment consolidat i l’aparador dels vins a peu de territori més important de la regió. La Festa del Vi ha aconseguit situar-se com a referència dins del món de la cultura del vi a Catalunya pel que sense cap dubte, durant la seva celebració, Gandesa es punt de visita obligada per tots aquells que volen gaudir dels nostres vins, del nostre entorn i de la nostra gent.

Salutació Carles Luz -Alcalde de Gandesa

Trenta anys

Fa trenta anys, un grup d’entusiastes gandesans van impulsar la celebració d’una festa amb l’objectiu de promocionar, donar a conèixer i honorar el principal producte de la nostra ciutat: el vi. Es van aplegar el Celler Cooperatiu, la Societat Unió Gandesana i l’Ajuntament amb la il·lusió de dotar Gandesa d’un certamen inèdit aleshores a la nostra comarca i a les zones productores de la rodalia. Vist amb perspectiva, sembla estrany que fins a l’any 1987 la nostra ciutat, la nostra comarca, no disposés d’un esdeveniment que avui dia veiem tan habitual i tan necessari com la Festa del Vi de Gandesa.

Al llarg de les últimes tres dècades, la nostra festa vitivinícola ha experimentat una transformació evident, però ha sabut mantenir les seues arrels, amb la qual cosa la Festa del Vi de Gandesa manté el seu caire popular, participatiu i integrador que va inspirar als seus promotors. És cert que actualment la Festa del Vi és un certamen professional, veritable aparador dels vins de la nostra comarca i cita obligada per a cellers, productors, comercials, restauradors i per a tots aquells que d’una manera o altra estan vinculats al món i a la cultura del vi, però també és evident que aquesta celebració ha esdevingut tota una tradició que reuneix durant un cap de setmana tots els gandesans, de dins i de fora de la ciutat, al voltant d’una copa de vi.

És un orgull per a tots nosaltres celebrar un aniversari com aquest. És un motiu de gran satisfacció per a la nostra ciutat haver assolit la fita del trentè aniversari, però crec que més important que tot això és el fet que sabem que després d’aquests trenta anys en vindran molt més. Perquè la grandesa de la Festa del Vi de Gandesa és que ha esdevingut tota una institució de la nostra ciutat i de la Terra Alta, una festa que està plenament consolidada i que amb els anys ha passat a ser una de les nostres tradicions més estimades.

El món del vi de la Terra Alta durant els últims trenta anys ha experimentat canvis espectaculars. Hem passat de ser una regió productora de vi a  l’engròs a ser una denominació d’origen capdavantera, que ha fet de la qualitat i  la rigoroisitat en l’elaboració del producte la seua principal bandera. Fruit d’aquesta progressió, Gandesa i la Terra Alta estan en condicions d’acollir properament certàmens com concurs Granatxes del Món, l’any vinent. A més, dins d’un parell d’anys, commemorarem el centenari del celler cooperatiu de Gandesa. Són esdeveniments importants, dels quals la nostra Festa del Vi en serà testimoni i, de ben segur, en serà protagonista.

No voldria acabar la meua salutació sense tindre un record de gratitud vers totes les persones que han contribuït a crear, a consolidar i a mantindre fins avui la nostra Festa del Vi. És de justícia i és necessari reconèixer que molts gandesans i terraltins s’han lliurat estusiasta i altruistament impulsar i donar lluïment a la nostra festa. Cal felicitar-los de la manera que ells més en ho agrairan, i que no és altra que participant activament, massivament, en la celebració dels actes que ens han preparat amb motiu d’aquest trentè aniversari. Per tant, sortim al carrer i gaudim de les degustacions, de les presentacions, de les xerrades, de la clotxa, de la Nit de les Garnatxes i de tot allò intangible que envolta un esdeveniment com el que ens ocupa.

Gràcies a tots. Felicitats per les trenta edicions que han passat i ànims per les moltes festes del vi que vindran. Alcem les copes per a celebrar aquest aniversari. Gandesa està de festa!

Carles Luz i Muñoz- Alcalde de Gandesa

Salutació Pere Bové- President Celler Cooperatiu Gandesa

Ja ha passat un any més i un altra vegada tornem a celebrar i gaudir de la festa del Vi de Gandesa.

Aquest any el trentè aniversari, per tant una festa que s’ha consolidat i que es un referent a la nostra comarca, però això no ha estat per l’esforç d’un grup de gent, si no de tots i cadascuna de les persones del poble, de la comarca i la gent que any rere any ens acompanya i ens fa costat.

Enguany també toca parlar del Concurs Mundial de les Garnatxes del Mon, que esperem poder celebrar l’any que ve, un reconeixement excepcional a la feina de cellers i pagesos, que com dic sempre, hauria d’aconseguir que els nostres fills i nets poguessin arrelar al territori.

Un altre fet important que estem a punt de celebrar es el centenari de la Cooperativa. Al febrer de l’any 1919 un grup de pagesos valents va fer possible un somni, construir una catedral per poder elaborar el seu vi. Avui tot ha canviat molt, però aquest impressionant edifici ha aconseguit ser un signe d’identitat de Gandesa. Sempre penso en l’esforç i la il·lusió que van tenir els fundadors per crear aquesta obra d’art, amb uns mitjans tant precaris van aconseguir l’impossible.

Esperem poder celebrar durant molts anys aquesta Festa del Vi i que això serveixi per donar  a conèixer el nostre poble, la nostra comarca, la nostra gent i com no el nostre vi.

Pere Bové-President Celler Cooperatiu Gandesa

Salutació Joan Arrufí Peig – President CRDOTA

Des de la DO Terra Alta, arrenquem la Festa del Vi 2017 amb il·lusions renovades. Fa pocs dies presentàvem davant la premsa la campanya de comunicació amb motiu de la celebració del concurs internacional Grenaches du Monde a la nostra comarca amb l’objectiu de donar a conèixer arreu la història, qualitat i potencial de la garnatxa catalana però, sobretot, de la garnatxa de la Terra Alta. Sens dubte, és una important oportunitat per al sector del vi i per a la comarca. Aquests dies s’ha parlat fins i tot de les Olimpíades del Vi. Possiblement no és un símil exagerat: el Concurs ens ajudarà a portar fins aquí a més de 250 prescriptors molt destacats de tot el món que ens han de permetre ensenyar el potencial dels nostres vins i de la nostra oferta enoturística. És per això que les complicitats amb totes les empreses del territori és bàsica i és per això que la complicitat amb totes les administracions relacionades, començant pel nostre Consell Comarcal, és un fet.

Durant tots aquests mesos fins l’11 d’abril, data en què arrencarà el concurs, hem previst difunts accions amb un únic objectiu: portar la marca Terra Alta tan lluny com puguem. Ningú discuteix el potencial de viticultors i cellers de la comarca i tenim l’oportunitat de comptar amb un aparador d’excepció.

Amics i amigues, gaudiu de la Festa del Vi i de l’oferta dels cellers dels nostres pobles. I trobeu el moment per brindar pels dies que vindran i pel nostre compromís en donar la nostra millor versió i treballar perquè l’edició del concurs Grenaches du Monde a la Terra Alta sigui la millor de la seva història. Són dies per sembrar i així poder collir més endavant. Ho farem des de l’orgull i la il·lusió d’obrir les portes de casa nostra.
Salut i garnatxa!

Joan Arrufí Peig – President Consell Regulador DO Terra Alta

Salutació – Gerard Ubalde President Societat Unió Gandesana

Benvolguts gandesans, gandesanes, terraltins, terraltines i gent de tot arreu que feu que la Festa del vi de Gandesa sigui un èxit cada any.
Com entitat organitzadora que som, la Societat Unió Gandesa celebrem aquesta trenta edició amb totes les ganes i tota la il·lusió que fiquem i que hem ficat a totes les edicions anteriors i que demostra que la implicació de tot el poble i de tota la comarca en un esdeveniment com és la Festa del vi ens beneficia socialment, cultural i econòmica.
Treballar conjuntament amb l’Ajuntament de Gandesa, el Celler Cooperatiu de Gandesa i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta garanteix la qualitat i el prestigi que s’ha aconseguit amb l’esforç de tots plegats, que sempre hem apuntat a la mateixa direcció: l’èxit i el reconeixement.
La Societat Unió Gandesa seguirem dedicant-nos per mantenir la dinàmica positiva que des de fa uns quants anys hem vist augmentar i continuarem treballant per la Festa del Vi com hem fet fins ara.
Animem a tota la gent que participi de la festa i que ho gaudeixi de valent. Beveu molt vi, però sobretot feu-ho en companyia!
Que tingueu tothom una bona Festa del Vi!

Gerard Ubalde President Societat Unió Gandesana

Salutació – Eva Vicens (pregonera de la 30a Festa del Vi Gandesa)

Que la Terra Alta i els seus vins estan en un moment esplèndid no és cap novetat. Bé que ho sabeu perquè molts dels qui tindreu este programa a la ma en sou els responsables, ja sigue perquè treballeu directament la vinya, perquè n’elaboreu els vins o perquè us en serviu alguna copa de vi a les menjades o celebrant ocasions especials.

És un motiu d’orgull. Sí. Sobretot quan te n’adones que l’evolució del projecte vitivinícola de la comarca està sent exponencial. Recordo quan vaig marxar a estudiar a Barcelona, ara fa vint anys, que em preguntaven sovint on quedava Gandesa o la Terra Alta (“De Gandia, les Illes, la Franja…?”). Ara, quan senten allò de moixó, agranera o espill, i els confirmes que ets gandesana, lo més comú és sentir un: “Oh, m’encanta la Terra Alta”; o “m’agraden molt els vostres vins, conec tal celler, o he visitat tal altre”… S’ha fet passos de gegant per posicionar la comarca a través del sector del vi i el potencial que hi ha a dia d’avui és tan gran estic segura que ens faran xalar i disfrutar de grans coses en un futur.

La Festa del Vi és un bon exemple d’això que dic. Enguany celebra la 30a edició amb la participació de més de trenta cellers, rècord històric segons diuen els organitzadors. Entrades esgotades en pocs dies, estands que s’omplen de gent els tres dies de fira, bullici d’activitats pels cellers, visites a la vinya, tots els allotjaments del poble i voltants en lo cartell de “complet”. És la festa d’una gent que estima el seu vi que s’ha guanyat ser un dels moments més esperats del calendari festiu del poble, no només per als gandesans i terraltins, sinó també per gent de fora de la comarca.

Per trenta (mil) anys més de Festa del Vi!