info@festadelvi.cat     977421278     Del 2 al 4 de Novembre de 2018

Presentació

Presentació de La Festa del Vi de Gandesa

La Festa del Vi de Gandesa té el seu origen en la proposta d’un dels socis – ja grans- de la Societat Unió Gandesana, qui somiava en un acte popular de reconeixement a la pagesia.  Amb això, el 6 de novembre de 1988 va veure la llum a Gandesa la I Festa del Vi, amb el dinar popular de “la Clotxa” com a activitat destacada.

La bona acollida d’aquesta idea, l’esforç i col·laboració de gandesans i gandesanes, i – a sorpresa dels organitzadors – l’èxit de la primera edició va donar pas a l’establiment de lligams entre la Societat Unió Gandesana, l’Ajuntament de Gandesa i el Celler Cooperatiu Gandesa. Amb els anys es va consolidar una Comissió Organitzadora de la Festa del Vi, formada per totes tres entitats i amb la col·laboració tècnica del Consell Regulador de la DO “Terra Alta”. L’esdeveniment també compta amb el recolzament de diverses entitats públiques i empreses privades, i en especial de molts dels productors dels vins DO “Terra Alta” que anualment participen en la Mostra de Vins del certamen.

Avui, La Festa del Vi a Gandesa és un esdeveniment cultural totalment consolidat i l’aparador dels vins a peu de territori més important de la regió. La Festa del Vi ha aconseguit situar-se com a referència dins del món de la cultura del vi a Catalunya pel que sense cap dubte, durant la seva celebració, Gandesa es punt de visita obligada per tots aquells que volen gaudir dels nostres vins, del nostre entorn i de la nostra gent.

Salutació Carles Luz -Alcalde de Gandesa

Arriba de nou la Festa del Vi de Gandesa, cita obligada del sector vitivinícola comarcal. Enguany celebrem el 31è aniversari d’aquest certamen, un esdeveniment que al llarg dels anys ha adquirit una personalitat pròpia i que ha sabut conjugar els elements propis d’un aplec popular amb els components que caracteritzen una trobada professional.

Pocs podien pensar, a la darreria de la dècada dels vuitanta del segle passat, quan un grup d’amics vinculats al Celler Cooperatiu, a la Societat Unió Gandesana i a l’Ajuntament van tindre la bona pensada de crear la festa, que aquesta arribaria a tindre el nivell i la projecció que ha assolit. Els impulsors de la Festa del Vi, però, tenien molt clar que les potencialitats del nostre vi havien d’anar acompanyades d’accions de projecció i de difusió, i la Festa del Vi va ser l’eina que van dissenyar per a donar a conèixer  dins i fora de la comarca el nostre producte.

Enguany hem celebrat a la Terra Alta el Mundial de Garnatxes, un esdeveniment que la comarca va tindre la responsabilitat d’organitzar i que es va tancar amb un èxit participatiu i organitzatiu remarcable.La suma d’esforços entre els productors, els cellers, el Consell Regulador i les institucions va fer possible aquella fita, i el mes d’abril passat vam rebre a la comarca els participants al certamen i els seus vins, arribats de diversos països del món.

Em sembla que no m’equivoco si qualifiquem la Festa del Vi de Gandesa com una història d’èxit, una iniciativa que ha acompanyat l’evolució del sector i que ha estat reflex fidel del progrés i el desenvolupament dels vins d’un municipi i d’una comarca que, afortunadament, avui en dia són valorats com uns dels més preuats pels consumidors d’arreu.

A més, enguany la Festa del Vi serà el preludi dels actes del centenari de l’edifici del Celler Cooperatiu de Gandesa, que tindrà lloc l’any 2019, per recordar que el 1919 el Sindicat de Cooperació Agrària de Gandesa  va encomanar a l’arquitecte Cèsar Martinell la construcció d’un celler cooperatiu i molí d’oli. Ara, cent anys després, l’edifici el coneixem tots amb el nom de la catedral del vi, i ha esdevingut a causa de la seua bellesa i grandiositat un simbol de la ciutat de Gandesa.

Només em resta agrair la tasca dels organitzadors, de les entitats esmentades més amunt, dels pagesos, dels elaboradors, dels expositors, del públic i de tots aquells que, d’una o altra manera, aporten cada any, cada dia, el seu granet d’arena perquè aquesta festa que celebrem cada any a la primeria del novembre sigui una realitat.

Alcem la copa i brindem de nou a la salut de la Festa del Vi de Gandesa.

Carles Luz i Muñoz-  Alcalde de Gandesa

Salutació Pere Bové- President Celler Cooperatiu Gandesa

Ja fa quatre anys que com a president de la Cooperativa de Gandesa, tinc el plaer de dedicar-vos unes línies. Enguany son molt especials, el pròxim mes de Febrer del any 2019, la Cooperativa de Gandesa complirà cent anys. Un grup de pagesos valents i amb projecció de futur es varen unir per fer una cooperativa (o “sindicat” com encara diu molta gent). El que varen fer no es un solament un edifici bonic i modern, si no una autèntica obra d’art. Actualment, encara tenim la sort de poder disfrutar d’aquest emblemàtic edifici, que encara avui dia es tota una referència cultural i arquitectònica, no solament a Gandesa i de la Terra Alta, si no de Catalunya.

Diuen que amb esforç i il·lusió s’aconsegueix tot el que un vol, i crec que a la Terra Alta de les dos coses ens en sobra. Si no fos així, un territori petit com el nostre no hauria fet el que ha fet. Molts cops però contra corrent, i amb determinació per superar els entrebancs, hem anat aconseguint que se’ns reconegui arreu del mon, bona mostra va ser el Concurs Mundial de les Garnatxes del Mon.

Penso que amb la feina i l’empenta de la gent del territori, amb la il·lusió i la valentia per la nostra terra, segur que en un futur, altres cellers podran contar com un dia, un grup de pagesos valents i amb projecció de futur es varen unir per fer un projecte ambiciós com el d’aquells pagesos a l’any 1919.

El centenari del nostre celler també es una oportunitat per agrair a tants homes i dones que l’han ajudat a crear i fer-la créixer. Agrair als nostres socis, els quals son la nostra anima; els membres de les diferents juntes al llarg de la historia, que de forma desinteressada s’hi han deixat la pell; els treballadors de les diferents etapes de la Cooperativa, i tants i tants d’altres. Gracies.

Per últim, penso que el proper any es una ocasió immillorable per poder refermar aquest projecte cooperativista centenari, per a que d’aquí cents anys puguin tornar a celebrar-se el segon centenari del Celler Cooperatiu de Gandesa, la nostra Catedral del vi.

Pere Bové-President Celler Cooperatiu Gandesa

Salutació Joan Arrufí Peig – President CRDOTA

Des de la DO Terra Alta, arrenquem la Festa del Vi 2017 amb il·lusions renovades. Fa pocs dies presentàvem davant la premsa la campanya de comunicació amb motiu de la celebració del concurs internacional Grenaches du Monde a la nostra comarca amb l’objectiu de donar a conèixer arreu la història, qualitat i potencial de la garnatxa catalana però, sobretot, de la garnatxa de la Terra Alta. Sens dubte, és una important oportunitat per al sector del vi i per a la comarca. Aquests dies s’ha parlat fins i tot de les Olimpíades del Vi. Possiblement no és un símil exagerat: el Concurs ens ajudarà a portar fins aquí a més de 250 prescriptors molt destacats de tot el món que ens han de permetre ensenyar el potencial dels nostres vins i de la nostra oferta enoturística. És per això que les complicitats amb totes les empreses del territori és bàsica i és per això que la complicitat amb totes les administracions relacionades, començant pel nostre Consell Comarcal, és un fet.

Durant tots aquests mesos fins l’11 d’abril, data en què arrencarà el concurs, hem previst difunts accions amb un únic objectiu: portar la marca Terra Alta tan lluny com puguem. Ningú discuteix el potencial de viticultors i cellers de la comarca i tenim l’oportunitat de comptar amb un aparador d’excepció.

Amics i amigues, gaudiu de la Festa del Vi i de l’oferta dels cellers dels nostres pobles. I trobeu el moment per brindar pels dies que vindran i pel nostre compromís en donar la nostra millor versió i treballar perquè l’edició del concurs Grenaches du Monde a la Terra Alta sigui la millor de la seva història. Són dies per sembrar i així poder collir més endavant. Ho farem des de l’orgull i la il·lusió d’obrir les portes de casa nostra.
Salut i garnatxa!

Joan Arrufí Peig – President Consell Regulador DO Terra Alta

Salutació – Gerard Ubalde President Societat Unió Gandesana

Benvolgudes amigues,

Benvolguts amics,

 

Tenim la sort de tornar-vos a saludar. Gràcies a la feina ben feta, celebrarem la 31a edició de la Festa del Vi de Gandesa. Són molts anys de treball i dedicació de molta gent, molta de la qual ha treballat de manera anònima i desinteressada però amb moltes ganes de tirar avant un projecte que uneix a tota la comarca. I és que tota la gent que mos sentim terraltencs tenim un denominador comú: el vi. I no només el vi, sinó tot allò que envolta el producte estrella: la passió de treballar la terra; la delicadesa amb la que cuidem els ceps; la màgia per transformar el raïm amb uns vins d’una qualitat excel·lent; i, sobretot, l’alegria de compartir una ampolla de garnatxa blanca 100×100 de la Denominació d’Origen Terra Alta envoltats d’amics i amigues.

I ara venen dies carregats de vi i d’alegria. De compartir xerrades amb tota la gent amb la que mos podem trobar només en ocasions especials, i fer-ho, a més, amb una copa de vi a la mà i amb tota l’harmonia i bon ambient que s’hi respira. De rostir xoricets, botifarres, sardines i tomates des de primera hora del diumenge per a després poder menjar-mos, en germanor, una bona clotxa.

I acabem amb una estrofa de la cançó Dansa del trull del grup valencià Al Tall, on donen valor a les virtuts que té el vi. Que tothom tingue una molt bona Festa del Vi i que disfrutem moltíssim de tots los actes i, sobretot, del bon vi que tenim a la Terra Alta!

El vi lleva les penes si vas plorant,

El vi solta la llengua si has de parlar,

tot allò que ara calles perquè tens por

li ho soltaràs a l’amo cridant ben fort.
Que tingueu tothom una bona Festa del Vi!

Gerard Ubalde President Societat Unió Gandesana